THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

25 March 2009

Asas Wanita Solehah

Fungsi wanita solehah dalam alam fana terlalu banyak terutama sebagai pembawa panji ketenteraman serta kedamaian keluarga dan seterusnya penyumbang kepada keselamatan umat.Di sini saya ingin menyentuh dari 3 aspek:

1. Sebagai hamba Allah S.W.T
2. Sebagai ibu rumahtangga
3. Sebagai pendidik anak-anak

1. Sebagai hamba Allah S.W.T
Adakah tujuan Allah S.W.T. menjadikan makhluk-NYA di muka bumi? Sebagai seorang muslim sudah tentu kita tahu jawapannya. Tujuan utama Allah S.W.T. jadikan makhluknya termasuk jin dan manusia di muka bumi adalah untuk beribadah kepada-NYA tanpa menyengutukan DIA. Wanita solehah sudah pasti tidak terkecuali daripada tututan mengabdikan dirinya kepada Allah S.W.T. Sebagai wanita harus di pelajari dan di fahami sejelas-jelasnya apa itu ibadah? Ibadah bukan sekadar melakukan solat, zakat, membaca al-quran,puasa dan haji dan amalan harian yang lain dilakukan mengikut akal dan fahaman sendiri. Awas! jangan terpengaruh dengan fahaman sekular @ fahaman-fahaman lain yang memesongkan akidah.

2. Sebagai ibu rumahtangga
Nabi S.A.W. mengajar umatnya agar memelihara setiap ahli keluarga daripada kemungkaran serta menjalani cara hidup yang digariskan oleh Al-Quran dan Hadith. Apabila setiap unit keluarga terpelihara daripada kemaksiatan maka seluruh masyarakat akan hidup aman sentosa. Wanita solehah mempunyai fungsi besar dalam membantu suaminya untuk membentuk keluarga yang menurut suruhan Allah S.W.T. serta meninggalkan laranganNYA. Saya ringkaskan penjelasan wanita solehah sebagai ibu rumahtangga ialah:

a. Sebagai pendamping suami yang setiaWanita solehah akan sentiasa mendampingi suaminya dalam setiap keadaan sama ada gembira dan duka, menjadi teman setia, pengibur, penyenang, pemberi semangat dan menunaikan segala tanggungjawab yang diwajibkan. Layanan ikhlas si isteri solehah sehingga memupuk rasa cinta dan sayang suami yang semakin bertambah-tambah melayakkan isteri solehah menerima balasan pahala daripada Allah S.W.T. seperti maksud hadith Nabi S.A.W. di bawah:"Tiap-tiap isteri yang mati dan diredhai suami maka ia akan masuk syurga" (Riwayat At-Tarmizi & Ibn Majjah)

b. Sebagai pemelihara anak-anaknya
Anak merupakan amanah Allah S.W.T yang akan disoalkan akan tanggungjawab ini di depan mahkamah Akhirat. Ringkasnya, wanita solehah akan menjaga makan minum anak-anaknya, memelihara anak-anaknya sehingga dewasa dan mendidik anak-anaknya mengikut cara Islam.

3. Sebagai pendidik anak-anak
Pendidikan anak tidak boleh diremehkan dan perlu diberi penumpuan penuh agar anak-anak terhindar dari api neraka. Antara perkara penting ialah:

1. Tanamkan ajaran tauhid sejak kecil
2. Ajarkan anak supaya bersyukur nikmat Allah S.W.T
3. Mendidik anak agar berbakti kepada orang tua
4. Ajarkan cara beribadah dan perintah-perintah Allah S.W.T
5. Tanamkan rasa cinta kepada Rasul, keluarga Rasul dan Al-Quran
6. Ajarkan anak supaya berbuat baisesam manusia dan tidak sombong
7. Ajarkan anak tentang larangan dan suruhan Allah S.W.T
8. Ajarkan anak supaya berani, tidak putus asa, sabar dan tabah
9. Ajarkan ilmu-ilmu umum seperti matematik, biologi, geografi dan sebagainya

0 comments: